top of page
15042185_1370247439676625_52467293441807

VARFÖR VÄLJA EN RASHUND?

Idag finns det ett stort antal hundar där ute som söker nya hem, både i Sverige och i andra länder. Så varför då välja en renrasig hund när det redan finns så många hundar som behöver ett kärleksfullt hem därute? Jag ska dela med mig om varför jag tycker att en renrasig hund är ett bättre alternativ! 

Som de flesta redan vet vid det här laget så förekommer det ett antal illegala smuggelhundar i Sverige, folk köper dessa i god tro om att de har fått en fin familjehund att dela livet med i många år framöver, men ofta så leder det till problem. Dessa hundar kommer ofta hit utan korrekta vaccineringar, falska papper, föräldrarna är inte hälsotestade och föräldrarna lever i horribla förhållanden där de föder valpkull efter valpkull. Att köpa en "smuggelhund" stödjer denna hemska avel, oavsett hur synd det är om hundarna som lever i dessa förhållanden så kommer ju dessa bara att öka i antal om folk köper valparna. Finns det ingen marknad för det så kommer marknaden också att dö ut. Det finns även många olika organisationer som hjälper till att omplacera hundar som inte har ett hem, mitt hjärta blöder för dessa hundar och givetvis vill jag att de ska ha en chans till ett kärleksfullt och värdigt liv. Däremot vill jag inte ha in alla smittor och sjukdomar som dessa hundar kan bära på hit till Sverige. Det finns både seriösa och oseriösa organisationer där ute, en del förfalskar papper och hävdar att de fått mediciner och vacciner trots att det inte är fallet. Detta kan faktiskt riskera alla våra hundar då en del sjukdomar i princip alltid leder till döden. Köp aldrig en hund om du inte kan träffa syskon och mamman till hunden, köp aldrig en hund på en parkering från en person du inte känner. Köp aldrig en hund om du känner dig osäker om allt har gått rätt till.

Det finns även många hundar i Sverige som också behöver nya hem av olika anledningar, har du bestämt dig att du vill rädda en vuxen hund, så vänd dig till olika organisationer i Sverige och rädda en Svensk hund istället, de förtjänar också en ny chans i ett kärleksfullt hem. Men nog om omplaceringar och smuggelhundar, vi kommer då till nästa fråga - varför välja en renrasig hund före en blandrashund?

Det finns många blandrashundar i Sverige av alla de möjliga kombinationer, det finns säkert ett fåtal duktiga som tar sitt ansvar och endast avlar på friska djur med en tanke bakom deras avel, men de allra flesta blandrasuppfödare är inte speciellt seriösa. Många bedriver så kallad "köksavel", vilket i praktiken är en inkomstkälla och inte så mycket mer än så. Just nu tar blandrasuppfödare orimligt höga priser för olika blandraser och kallar de friskare, allergivänliga och så vidare, men i själva verket vet man aldrig riktigt vad man får när man köper en blandras, vilka gener kommer att vara mer dominanta? För det första, det finns egentligen inga allergivänliga raser, även inom en ras så är de olika individer. Dessutom beror det på vad personen i fråga är allergisk mot; saliv? Mjäll? Reagerar de mer på en starkare doft? Jag vet en del som reagerar starkare på korthåriga hundar och en del som reagerar starkare på långhåriga eller strävhåriga. En del som jag känner som är väldigt allergisk mot hundar över lag klarar av mina hundar bättre. En person har fått utslag av min ena whippet men inte de andra, så det är från person till person och från hund till hund. 

Att blandraser är friskare är inte riktigt sant heller, en del renrasiga hundar har flera tämligen allvarliga rasbundna sjukdomar och att blanda de raserna med en liknande ras med färre sjukdomar kan i vissa fall vara bra. Men vad man då ska tänka på är att blandar man två raser så kommer även sjukdomarna från båda de raserna i de kommande valparna. Sjukdomar som den ena rasen har men som kanske inte förekommer hos den andra, kommer alltså att förekomma i den nya blandningen. Ibland ser man att vissa blandraser kan vara friskare i första ledet men om de valparna i sin tur får egna valpar så blir de i regel inte friskare, utan får mer problem än den renrasiga hunden. Vad är då meningen med det? Är det inte bättre då att försöka förbättra de renrasiga hundarna hellre än att avla på blandraser om det ändå inte kommer att lösa något på sikt? Dessutom finns det redan väldigt många hundraser, jag skulle vilja påstå att det redan finns en ras för alla där ute utan att vi behöver fler raser.

Att köpa en valp från en seriös uppfödare som föder upp hundar i SKKs och FCIs regi betyder också att uppfödarna måste uppfylla vissa krav, det finns regelverk att följa. Valparna föds och växer upp i ett kärleksfullt hem i de allra flesta fallen. Föräldrarna är hälsotestade enligt vad rekommendationerna för rasen är. Varje kombination är genomtänkt för att förbättra och bevara rasen för kommande generationer. Vi uppfödare lägger ner mycket tid på att hitta rätt hane till vår tik, kontrollerar stamtavlor, gör research för eventuella sjukdomar bakåt i leden, kontrollerar att inte inavelsgraden är för hög och så vidare. Vi avlar på hundar som är korrekta för rasen när det kommer till exteriör, mentalitet, funktion och hälsa.

Jag känner ingen uppfödare som medvetet skulle avla på sjuka djur eftersom vi känner ett stort ansvar både för avkommorna samt våra avelsdjur som för övrigt är högt älskade familjemedlemmar i första hand, de allra flesta uppfödare vill trots allt ha kontakt med valpköparna under hela hundens liv. Vi vill ha friska hundar som fungerar för rasens ursprungliga syfte, vad är meningen med att ha en jakthund som inte jagar eller en vallhund som är rädd för får? 

Många uppfödare hälsotestar samt meriterar sina hundar inom diverse olika sporter samt utställningar. Vi lägger ned så mycket hjärta och själ i hundarna vi har hemma, och timmarna som läggs ner på en valpkull är många fler än vid ett heltidsjobb. Väldigt få uppfödare föder upp hundar för att tjäna pengar, i själva verket går de flesta uppfödare back varje år. Hundmat, försäkring, kurser, tävlingar, hälsotester, mentaltester, täcken, koppel, bäddar, vaccineringar, veterinärkostnader, all utrustning för valparna, allt det kostar mycket pengar. Vi föder inte upp hundar för att bli rika, vi föder upp hundar för att vi har en passion för rasen vi har, för att göra vad vi kan för att rasen ska bevaras, förvaltas och förbättras. För att rasen ska leva vidare!

 

Köp en hund där du vet stamtavlan bakom, från en uppfödare som genuint bryr sig om rasen eller raserna de föder upp. Köp en valp från en uppfödare som har hälsotestat sina hundar enligt rekommendationerna och som föder upp hundar som tilltalar dig. Köp en valp från en uppfödare som du har en god kontakt och personkemi med, för mig personligen är det väldigt viktigt. Jag vill att alla mina valpköpare ska kunna komma till mig med alla de möjliga frågor och funderingar, jag vill följa "valparnas" utveckling genom livet. 

Köper du en renrasig hund så har du väldigt mycket större chans att veta vad du får, både när det kommer till hundens egenskaper, mentalitet, eventuella sjukdomar, hur den kommer fungera till ditt önskade ändamål samt att den ser korrekt ut. Det är värt att ställa sig i kö och vänta lite extra på att få rätt hund istället för att skynda sig och köpa en hund på blocket som du inte vet vart den kommer ifrån. De allra flesta uppfödare inom SKKs regi gör allt de kan för att valparna ska få en så bra start som möjligt i livet, att få växa upp i hemmiljö och vara en högt älskad del av familjen är hur varje valp borde få börja sina liv. Är det rimligt att betala mer pengar för en blandrashund som du egentligen inte har något information om, än en renrasig hund där du kan se föräldradjuren flera generationer bakåt? Visst förekommer det oseriös och till och med extrem avel även hos uppfödare som föder upp med stamtavla, men de är mycket färre, och där har du också ett val att välja en annan uppfödare istället - som föder upp den typen av hund som du själv är ute efter. 

bottom of page