top of page
thumbnail_Lava (PL) L-Spine 140518Z07.jp

Hälsotester

Alla mina tikar hälsotestas innan avel och jag vill gärna att du som valpköpare också hälsotestar din hund. Varför då? Jo, jag ser det inte som att "leta fel" som många andra uppfödare/hundägare gör. Jag tycker att det är bra att veta vad som avlas på, ju mer jag/vi vet desto bättre - tycker jag. Bara för att en hund har en defekt betyder inte det nödvändigtvis att den hunden inte kan gå i avel, det beror såklart på hur allvarlig defekt hunden har. Har hunden en allvarlig defekt är det väldigt bra att veta om det innan hunden kanske redan har gått i avel och kanske rent av har flera kullar efter sig. Har hunden en mindre allvarlig defekt ser jag inga problem att använda den hunden i avel så länge den inte lider av sin åkomma eller att avkomman kan ärva samma defekt och därmed lida av den. Om min tik har en mindre åkomma så kommer jag givetvis att leta efter en hane som inte har samma åkomma, det är väldigt viktigt att inte avla "dubbelt" på samma defekt.

Om en hunds defekt är känd så underlättar det för mig som hundägare, jag kan förebygga om jag vet om att min hund inte har perfekta knän eller om den har en extra kota i ryggen. Jag kan med hjälp av träning hjälpa min hund att få ett så bra liv som möjligt och jag kan med seriös avel förhindra att problemet fortsätter sprida sig i rasen.

Mina tikar hälsotestas enligt följande:

- Röntgen av ryggraden, framför allt för att utesluta att hunden har extra kotor i ryggraden, det är inte helt ovanligt att whippets har en extra kota i länden (hunden på bilden ovan har 8 ländkotor istället för 7).

- Ögonlysning

- Undersökning av hjärtat

- Tikens knän undersöks för patellaluxation.

- Röntgen av höftleder samt armbågar.

Utöver hälsotester så är mitt mål att mina avelstikar ska genomgå MH eller BPH.

 

De tre första undersökningarna på listan ovan tycker jag ät viktigast för rasen; rygg, ögon och hjärta, det är vad jag kommer att undersöka i första hand. Därefter kommer HD/ED röntgen och patellaundersökning, eftersom det är väldigt ovanligt att dessa ställer till med problem inom rasen så är de mindre viktiga, även om jag tycker det är positivt att kolla även dessa.

Jag ser det som ett stort plus om även hanen är hälsotestad samt har genomfört MH eller BPH såklart.

bottom of page