top of page

Fakta om whippets

whippet.jpg
whippet2.jpg

Om whippets

Bild från SKK

Fakta om whippets (källa whippetklubben)

En glad, vänlig och sportig hund i elegant förpackning och en oerhört mångsidig familjemedlem. Den ena stunden graciöst hoprullad i soffan - i nästa ett smidigt krutpaket i full fart över fälten.

Något om rasnamnet
Många är teorierna om rasnamnet whippet. I början av 1600-talet benämnde varje småväxt hund whippet, men i mitten av 1800-talet beskrevs whippet som en ras med drag av både Greyhound och Spaniel. Rasnamnet whippet anses hänföra från svansens piskliknande form "whip" (piska). Det skulle också kunna komma från utropet "whip it" (ung. skynda på) som användes i samband med kapplöpning eller hetsjakt.

Rasen whippet
En whippet är en vinthund och liksom de andra raserna inom gruppen är den smidig, snabb och utstrålar styrka. Standarden beskriver hur en whippet ska se ut i följande ordlag:

"Rasen ska förmedla ett intryck av vackert balanserad muskelkraft och styrka i kombination med påtaglig elegans och grace i linjerna. Linjesymmetri, muskelutveckling och kraftfulla rörelser är de viktigaste egenskaperna".

Whippet som ras anses vara relativt modern och 1890 blev den godkänd som ras i England. Rasens genetiska bakgrund anses bestå av greyhound, italiensk vinthund samt olika terriervarianter. Sitt egentliga uppsving fick rasen under slutet av 1800-talet då gruvarbetarna i norra England fick upp ögonen för dessa små snabba hundar, "billiga i drift" och mycket effektiva när det gällde att fånga en och annan kanin till kvällsmaten. De användes också flitigt till så kallad "rag-racing" det vill säga kapplöpning för whippets efter trasa, givetvis under livlig vadhållning. Kapplöpning för whippets finns idag i Sverige i två olika former:

Det är rundbanekapplöpning, men där är kapplöpning för greyhounds en betydligt större sport. I början av 70-talet bildades ett speciellt Whippet Race. Hundarna springer en kortare sträcka på en rak bana. Whippet Race är en informell, livligt uppskattad sport-både av hundar och ägare. Den är öppen för alla, både för de snabba och de något långsammare. Whippet har en årlig registreringssiffra i Sverige på omkring 250 hundar.

Whippet som familjemedlem
En whippet ska vara glad, öppen och ha en harmonisk inställning till sin omgivning. Den har ett stort behov av närhet, både till människor och andra hundar och i denna lilla eleganta hund ryms en stor portion värdighet. En whippet älskar bekvämlighet-mysiga hörnsoffor och sköna varma sängar med duntäcken passar den perfekt. Innehunden whippet är som vuxen oerhört lugn och tystlåten. Som motsats till detta är en whippet också en mycket sportig och aktiv hund. Den är alltid pigg på promenader i skog och mark och det är en verklig skönhetsupplevelse att se en eller flera whippets sträcka ut över en äng. Som valp är en whippet däremot mycket aktiv och otroligt uppfinningsrik!

Dess positiva syn på allt och alla och övertygelsen om att den klarar allt kan ibland vara ganska tålamodskrävande, men med tiden kommer så vinthundsvärdigheten.

Skötsel och motion
En whippet är en mycket lättskött hund. Pälsen torkas av med ett sämskskinn och badar den gör man efter behov. Viktigast är kloklippningen och detta bör man vänja den lilla valpen vid från första början. Att klippa klorna en gång i veckan är en god regel och korta klor är ett absolut måste för en whippets välbefinnande och för vackra funktionsdugliga tassar. Det är även mycket viktigt att hålla tänderna rena från tandsten. 

De flesta whippets har en strålande aptit och problemet brukar faktiskt vara att man hålla igen på maten och godbitarna. Det finns också en och annan whippet som kan vara svår att få hull på. För att en whippet ska må riktigt bra kräver den motion i många olika former, därmed inte sagt att man måste vara "sportfåne" för att äga en whippet. Promenader i koppel och cykelmotion i lagom takt är utmärkt för allmänkonditionen, men viktigast av allt för en whippets välbefinnande är att den får springa lös och sträcka ut ensam eller tillsammans med andra hundar. Ger du din whippet ett par promenader per dag och en liten stunds "lösspringande" får du en lycklig, harmonisk whippet.

Mina ord om rasen

Whippet är en väldigt lättsam och rolig hund, sprudlande glad men ändå "värdig" och gillar att vara med på det mesta. Samtidigt som de är välrldens mysigaste kelkompis i soffan eller sängen, de sover mer än gärna tillsammans med dig under täcket på natten. Jag skulle säga att whippet är lite mer "vanlig hund" än de övriga vinthundsraserna även om de såklart också har mycket vinthundsprägel. Vad jag menar är att whippet generellt är lättare att träna, har mer will to please samt är mer lättlärda än övriga vinthundar, men de har mycket mindre will to please än många andra raser. Whippar är mycket smartare än vad många tror, de är skickliga problemlösare samt duktiga på att jobba och lösa problem självständigt. Som valp är de även ofta extremt uppfinningsrika och tålamodsprövande. Som vuxen är de generellt ganska lugna inne och explosiva ute. Soffpotatis vs energiknippe! För att vara soffpotatis så krävs det såklart att de har fått utlopp för sin energi. Whippet är en underbar bästa vän, träningskompis, myskompis och familjemedlem. Det är både roligt och svårt att träna med vinthund, det krävs mycket tålamod, positiva metoder och att tänka utanför lådan. Det är absolut möjligt att träna med whippet inom de flesta grenarna, men om målet är att tävla på elitnivå eller ta sig till SM så är kanske inte whippet den bäst lämpade rasen. Men vill du ha en träningskompis att ha roligt med och det inte spelar så stor roll hur långt ni tar er i tävlingssammanhang så är whippet definitivt inget dåligt val. Jag själv tränar nosework, rallylydnad och viltspår mestadels. Men vi har även testat patrullering, lydnad, agility, personspår, sök och uppletande. Vi har tyckt att allt har varit roligt och de har faktiskt presterat över förväntan även på bruksgrenar, men jag tror att det skulle vara svårt att ta sig upp till de mest avancerade klasserna även om det kanske inte är omöjligt. Generellt skulle jag säga att whippets tycker att det är jättekul att träna och lära sig nya saker, men de små detaljerna som krävs för elitnivå kan ganska lätt tråka ut dem, då gäller det att vara uppfinningsrik för att göra det roligt. 

Det är viktigt att tänka på att whippet är en vinthund, det vill säga en utpräglad jakthund som jagar självständigt med synen först och främst. Vilket gör att de är känsligare för synretningar och de är väldigt snabba till reaktion. Kommer det upp en hare på vägen och hunden är lös så är risken ganska stor att den börjar jaga. Whippets är väldigt snabba trots att de är tämligen små till storleken. Vill du kunna ha hunden lös är det väldigt viktigt att träna mycket inkallning från allra första början och se till att hunden aldrig lyckas jaga när ni är på promenad eftersom det är ett självbelönande beteende. Jag har inga problem med att ha mina tikar lösa under uppsikt, jag kan till och med bryta dem även om de ser vilt. Men det är trots allt en jakthund och det går inte att lita på dem till hundra procent, en del whippetägare kan inte ha sin hund lös på grund av att hunden har mycket jaktinstinkt. Vissa individer är svårare än andra, så är det med alla raser, olika individer har olika egenskaper. Detsamma gäller med jaktbeteenden, vissa har mer, andra har mindre. Jag tränar mina hundar väldigt mycket från första början och jag underhåller inkallningen under hela hundens liv. Mina hundar förstår skillnaden mellan att det är okej att jaga på LC banan men inte i skogen om matte säger nej, men det är viktigt att vara förberedd på att alla hundar kanske inte kan vara lös ute trots att du har lagt många timmars träning bakom. 

Länk till rasstandarden hittar du → här ←

Länk till SKKs hemsida hittar du → här  

Länk till SKK hunddata hittar du → här 

Länk till whippetklubben hittar du → här 

Länk till whippet breed archives hittar du → här 

bottom of page